Pages

17

I'm a proud Mother!

6 Ramadhan...

Alhamdulillah dah 6 hari kami berpuasa. Yang paling Mommy bangga sangat bulan puasa kali ni, Elin, Erin & Eiman dah berpuasa penuh. Sehari pun tak ponteng lagi... Insya-Allah they can fast for this whole Ramadhan. Walaupun Mommy kena pujuk Eiman, sebab lebih 80 kali, dia akan tanya 'When can we eat?', 'What is the time now?', 'How many minutes more?', etc... Bila dah petang, mesti datang dapur, tanya masak apa...

One the first Ramadhan, Mommy asked them to write a list of what they want - as an encouragement for them to fast. Mommy received a long list from 3 of them... Ada laptop, Nintendo Wii, camera, karaoke set, etc... Pening Mommy raya ni beli present. heheee... Apa-apapun, Mommy akan bagi reward for them.... Walaupun tak berapa faham kenapa kena puasa, but they did! I'm very proud of them esp Eiman. He's only 5 year old... He is still my 'manja' & 'baby'... Sekejap je masa berlalu, now my 'manja' dah boleh puasa...

Daddy balik keje lambat & berbuka kat luar. Mommy, Memi & the kids buka puasa kat rumah. They requested to eat on the mat.. Seronok sikit bersila sambil makan... Sempat lagi pose utk Mommy sebelum berbuka. Semua tolong Mommy hidang food. By 8 pm, dah tanya boleh bentang mat & angkat food... Berbuka kat sini lewat dari Malaysia... 1 Ramadhan berbuka pukul 8.31pm...



Bila Mommy cakap 'ok, it's time to break the fast'.... Sume baca doa dulu. Bila dah makan, they ignored everything! It's a great experience & quiet challenging to comfort them especially Eiman......





Bila dah makan, masing-masing muka ceria. Dah takde masa nak layan Mommy dengan kamera lagi . Sebelum berbuka, each day, they write on a paper a list that they want to eat... Macam-macam teringin.... Tapi bila berbuka, sikit je makan... Eiman memang tak tinggal makan nasi + keropok ikan. Nasib baik Papa Atok kirim banyak keropok dari Besut baru ni. Tapi bila kira-kira pek keropok yg belum goreng macam tak cukup je sampai 30 Ramadhan...
Nampak gaya, kena buat kawalan sikit terhadap pengeluaran keropok ikan ni untuk digoreng. heheeee........

I'm a very proud mother today!
Insya-Allah 4E will be a good Muslim.

17 comments:

Mrs LVoe said...

alhamdulillah sejuk perut ibu mgandung ;-)
happy fasting sis!

mentibang.paku said...

wahh...bagusla 3E..posa sampai hbh, nanti mommy bagi banyak duit raya..hehehe..

selamat berpuasa!

fiza said...

salam kak ita....
kalau fiza jd akak pun fiza bangga ada anak2 mcm anak kak ita....
bestnya buka pose reramai kat bwh..teringat masa kecik2 dulu buka mcm tu kat rmh nenek...

Nurhayati said...

kalau yati jadi u pun sis bangga giler..
sejuk perut ngandungkan dorangkan.. ;)

yatie said...

good to hear, 5 tahun dah puasa... i'm not started my son yet.... i think dia pun tak paham....insya' allah next year...

Linda Latip said...

ya Alhamdulillah.. tahniah jugak buat mama sbb bjaya encourage anak² utk puasa..bukan kerja senang tu..soo proud la of u.. eh i lak terharu ehehe..and to elin, erin & eiman..acik tumpang bangga lah! suke i bca entry kali ni..even kat perantauan pn mampu didik anak pose as early as 5 yrs kan..tahniah² and yes, selamat pose to all of u k from acik linda n family :)

Nik Shahman said...

Alhamdulillah...hehe comella depa tu...macam2 karenah na kak ita...takpa...itu yang comel sbenanye..

fauziah said...

Amin.. kita doa sama-sama ye Ita.. nowdays kan, mcm2 yang boleh disturb mind budak2..Insya allah, anak2 u baik2 Ita.. they are so adorable.

Akeef pun se'pesen la.. byk tul tanya.. reason mcm2 kasi.. till the daddy jerit baru la takut.. :-D Selamat berpuasa ye.. Anywy Ita, lambat ye berbuka kat sana.. kul bape u all imsak?

dilaOHdila said...

salam kak Ita
alhamdulillah eiman dapat pose penuh
kena bagi reward lepas ning (hehehhehehe)
apa xtvt budak2 kalau pose ni
cuaca kat sana camana? sini hujan kadangkala

Selamat berbuka kak ita........

fizah said...

bagusnya eiman dah puasa penuh..alhamdullilah....nadia tu masih puasa yang yang yok....kat sekolah depa bagi ke puasa?kat temple school budak2 yr 3 keatas jer dia bagi...bawah dari tu sekolah tak bagi....

ita, laksa lemak tganu bazar ramadhan tu saper buat?sodappppp...boleh niaga lagi hehehhe

ida said...

assalamualikum..salam perkenalan kak...
eee...seronoknyaanak2 akak dah posa ek..yg kecik tu pun dah posa..bagusnya kan kak...
inyaallah nanti bila anak2 saya dah umr 5thn pun saya nak ajar mrk...
wou..bnayaklah nanti akak shopin utk permintaan mrk kan..hehe..takpe..janji mrk belajar menunaikan tanggunjawab kpd agama kan..
salam ramadhan buat akak sefamily dan salam cium buat anak2 akak k....

MamaTiaMia said...

wahh ita bagusnya abang eiman baru 5 tahun dah puasa..memang deserve apa2 yang dia nak ni:)budak kenit tu tak sibuk2 ke orang nak bukak posa nad so seronok duduk bawah kan..tapi kalau tia mia dia sibuk lah ngacau pulak.tahun ni tak buat cookies ke ita?

ijan@mamasakura said...

waaa hebat la eiman...dah posa penuh ekkk...
smga semua anak2 anak menjadi anak yg soleh insyaalh..
sakura nak bg kad raya ni..sila la amik yer...

Gee.harun said...

Ita.. bz lagi ke? lama ni tak ada pix.. :-( more pixs please... :->

Selamat Hari Raya Maaf Dzahir & Batin utk Ita & family ye.. semoga gembira di hari lebaran.. Insya Allah, kalau ada rezeki saya nak jumpa Ita...nak kumpul duit dulu.. :->

Salam dari kami sekeluarga
Riyadh, KSA

fauziah said...

Salam Ita, bz lagi ke.. We want more pixs please.. :->

Selamat Hari Raya utk Ita & family.. semoga bergembira di hari lebaran nanti.. & harap kita dapat jumpa satu hari nanti ya... nak kumpul duit dulu ni.. :-> :)

Salam dari kami sekeluarga
Riyadh, KSa .

fauziah said...

Hahah.. see byk comment kat situ ita... sebab broadband kat sini suck.. i thot tak lepas.. adui.. nanti u delete la satu ye..

niza et sofia said...

bagus nya depa bertiga puasa penuh, well done !!!

Post a Comment

Nuffnang

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin